Recept
Krispig lökolja
Av alla recept som jag delat med mig utav så är det utan tvekan detta som jag lagar mest. Anledningen är enkel: oljan och löken är så god, passar till allt och tar slut på nolltid. Tro mig, du kommer önska att du hade gjort en dubbel sats från början. Sleva den aromatiska oljan tillsammans med den krispiga löken på maten och det lyfter vilken rätt som helst.
Oljan fungerar dessutom utmärkt som matlagningsolja när du till exempel ska göra en fried rice eller en enkel wok med lite grönsaker. Varför inte steka lite ägg i oljan eller gå loss genom att göra en grym majonnäs? Som sagt, användningsområdena är många!
Du behöver:
250 g schalottenlök, tunt skivad
8 vitlöksklyftor, tunt skivade
4 dl rapsolja
Gör så här:
- Skiva schalottenlök och vitlök var för sig.
- Hetta upp oljan till 160 grader i en kastrull. Har du ingen termometer kan du kontrollera värmen genom att doppa ner en ätpinne av trä istället: när det bildas en massa bubblor runt pinnen är oljan tillräckligt varm.
- Lägg schalottenlöken i oljan så att den får friteras först, håll en jämn värme. Vitlöken blir klar mycket snabbare, så vänta med den.
- När schalottenlöken precis börjar få lite färg, efter ungefär 6 minuter, är det dags att lägga i vitlöken. Rör om då och då med en sked så att ingen lök fastnar på botten.
- När löken har fått en gyllene färg tar du bort kastrullen från plattan. Var försiktig så löken inte bränns. Det är viktigt att tänka på att den fortfarande tillagas i eftervärmen så ta bort kastrullen från spisen i god tid. Skulle olja och lök behöva kylas ner snabbt går det bra att hälla i lite mer olja eller sätta kastrullen i ett kallt vattenbad.
- Du kommer känna att löken inte är särskilt krispig till en början, men den blir det allt eftersom oljan svalnar. Häll avsvalnad olja och lök i en ren glasburk, förslut väl och förvara svalt.