Recept

Mammas kycklingbuljong

Det är inte mycket som slår en djup och klar kycklingbuljong som fått koka länge utan stress. Av alla buljonger så var det just denna som min mamma oftast gjorde – med endast ett fåtal ingredienser kan du få den ljuvligaste buljongen som finns. Den är så ren och gyllene och passar till det mesta. Dofterna som fyller köket är för mig trygghet och kärlek.

Just denna kycklingbuljong använder jag väldigt ofta som bas när jag exempelvis lagar olika nudelrätter med buljong. Med enkla medel kan du förvandla kycklingbuljongen till en bred variation på olika soppor. Du kan exempelvis göra en version på den vietnamesiska nudelrätten Pho (vanligtvis gjord på nöt) som heter Pho Ga, där Ga betyder kyckling. Ha i lite miso och chiliolja så har du snart en spicy miso till dina nudlar, eller varför inte byta ut kycklingbuljongen att koka snabbnudlarna i tillsammans med kryddpåsarna? Ja, ni fattar, kärt barn har många användningsområden.

 

Detta behöver du:

1 hel majskyckling
10–15 centimeter rättika, grova bitar
1 stor morot, grova bitar
2 gula lökar, grova bitar
2 korianderstjälkar
4 salladslökstjälkar

 

Gör så här:

  1. Lägg hela kycklingen i en kastrull och fyll på med vatten så att det precis täcker kycklingen. Sätt på ett lock, koka upp och låt koka på hög värme ca 10 minuter så att skum och rester flyter upp till ytan.
  2. Häll bort vattnet, ta upp kycklingen, gör ren kastrullen, skölj kycklingen och lägg tillbaka den i kastrullen. I med rättika, morot, lök och koriander, gärna också salladslökstjälkar om det finns. Fyll återigen på med vatten så att kycklingen täcks.
  3. Låt småkoka på låg värme. Placera två ätpinnar, en på vardera sida på kanten av kastrullen, innan du sätter på locket. Detta gör att trycket lättar och det blir lättare att kontrollera kokningen. Försök hitta ett läge på spisen där buljongen bara bubblar lite lätt och låt den göra det 3 timmar.
  4. Ta upp kycklingen ur buljongen och sila av vätskan genom en finmaskig sil. Plocka köttet från kycklingen, spara rättika och morötter som topping till nudelrätter. Buljongen är nu färdig att användas. Förvara i kylen eller frys in den till andra tillfällen. Buljongen håller ca 5 dagar i kylen och 3 månader i frys.

 

Något att tänka på:

  • Har du tillgång till asiatiska butiker så rekommenderar jag starkt att köpa koriander därifrån. Du får mycket koriander för pengarna, den smakar så otroligt mycket mer och den kommer med rötter som gör underverk i buljonger. Perfekt att frysa in och spara till framtida buljongkok.
  • Majskyckling är dyrare men gör stor skillnad i en buljong. Förutom att den ger buljongen ett härligt djup så får du ut så mycket mer smak och mer fett än från en vanlig kyckling.